Smakenpalet [9 photo’s]

April 10, 2015

0 | 0 | 0 | 0

Smakenpalet

 

“Eet het Rijksmuseum”

 

Beleef één van de mooiste musea ter wereld op een ongebruikelijk tijdstip: tijdens het avondeten. Neem midden in het museum plaats aan de prachtig gedekte tafel in de centrale hal, en laat uw smaakpapillen meeslepen in een duizelingwekkende reis langs oude meesters en moderne werken. 

 

Geïnspireerd op verschillende werken uit de collectie van het Rijksmuseum hebben Patissier Alice den Boer en Fotografe Nichon Glerum een spannende serie culinaire kunstdiners samengesteld. Een kunstroute die niet te voet afgelegd zal worden en met de ogen genoten, maar een reis die met onze proefzintuigen beleefd zal worden, begeleid door audiofragmenten. Onze diepste herinneringen zijn met smaak, geur en geluid verbonden. Deze zintuigen, vaak ondergeschikt aan ons zicht, blijken uiterst effectief om nieuwe herinneringen diep in de mens te verankeren.

 

Bijzonder is dat tijdens dit diner, de kunstwerken waarop de gerechten gebaseerd zijn nét buiten het zicht hangen. Ze bevinden zich weliswaar in hetzelfde gebouw maar vanuit de centrale hal zijn ze niet te zien. Het is ook niet nodig precies te weten hoe de werken er uitzien. Door de luisterverhalen in combinatie met het eten komen de werken in uw voorstellingsvermogen tot leven, en worden terwijl u de op hen geïnspireerde gerechten eet, onderdeel van uzelf.

U zult, middels een aanvulling op de bestaande Rijksmuseum app, een audiotour starten die u niet beluisterd tijdens het bekijken van de kunstwerken, maar tijdens het eten van de gerechten die uit de kunstwerken voortvloeiden. In deze unieke, individuele eetervaring is er sprake van een perfecte symbiose tussen wat u hoort en proeft. 

 

Tijdens elk diner staat één thema centraal. Het eerste thema: verleiding, is in deze Rijksstudio inzending uitgewerkt tot een meergangendiner aan de hand van 7 specifieke kunstwerken uit de collectie.  De symboliek is per werk vertaald naar zinnenprikkelende smaakcombinaties en dubbelzinnige gerechten, begeleid door audiofragmenten